Начало » HI-tech, Видеонаблюдение

Пентагона разработиха колибри шпионин!

nano kolibri Робот- шпионин, който може да лети? Това не е сюжет на поредния филм за Джеймс Бонд,а самата реалност.При това роботът не е какъв да е,а съвсем безобидна наглед миниатюрна птичка. Нано колибри е резултат от пет годишни изследвания от страна на  Агенцията за Научно-Изследователски Проекти за Отбраната на Пентагона (DARPA)и компанията за системи за безпилотни летателни апарати AeroVironment. Това колибри може да лети нагоре, надолу, настрани, може да се върти по часовниковата стрелка и обратно  и дори може да се рее неподвижно във въздуха. Нано колибрито е съвсем малко по-голямо от истинско колибри,размахът на крилете му е 18 см. изглежда точно като него и тежи само 19 грама.  То развива скорост до 18 км/час  и  издържа на вятър със скорост от 5 км / час.

Оборудвано е с миниатюрна видео камера, която гледа напред и може да предава доста задоволителна картина към управляващият го с дистанционно устройство оператор.(виж видеото по-долу)Птичката за сега може да лети в продължение само на осем минути на полет. Този шпионски робот е плод на най-новите нано технологии и е създаден специално за изпълнение на шпионски мисии.За това му помагат уникалните му възможности да се промъква през отворени прозорци, да зависва ниско над обекти, без да го забележат или чуят или дори да каца по жиците като истинска птица.Да не забравяме, че през това време документира аудио и видео от всичко, което вижда. Говори се, че целият проект е коствал над 4 милиона долара на Министерството на Отбраната на САЩ, което стои зад агенцията DARPA.

Някои критици напомнят, че на практика истинските колибри не се срещат във много райони по света, и за да не буди съмнение нано роботът е трябвало да приеме облика на някоя не толкова съмнителна птица. Така или иначе, проектът е все-още на ниво прототип и може да отнеме до 10 години, докато влезе в реална употреба.

Етикети:, ,

28 февруари 2011 Няма коментари

Вашият коментар!

Вие трябва да бъдетелогнати за да публикувате коментар.