Начало » Видеонаблюдение, Полезно!!!

Проектиране на система за видеонаблюдение

СИСТЕМА ЗА ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ

Видеонаблюдение и системи за видеонаблюдение

Ако до скоро гледахме на системите за видеонаблюдение,като част от филмите на бъдещето то днес те са неизбежно навсякъде около нас. Като със всеки изминал ден прогреса в развитието на новите технологии нараства значително.Така вече е напълно възможно и то на достъпни цени всяко малко предприятие търговско помещение или дори малко жилище да бъде под един постоянен надзор на видеонаблюдение .А също така и един по-голям мониторинг и управление на важни точки от даден обект (вили,къщи,хотели,малки магазини,складове и др.).

Ето някой от най-важните неща при изграждането на система за видеонаблюдение:

1.Намиране на подходящо място и избиране на правилния обектив:

За да оптимизирате разположението на камерата и да изберете правилния обектив бързо лесно и точно без да изчислявате тригонометрични функции може да използвате този софтуер с който лесно да калкулирате обхвата на видимост на камерата или да зададете необходимите стойности и да изберете правилния обектив(6,8,12мм) .

DesignTool.Има и друг инструмент ,който може да ви спаси от нежеланите опити за подбор на място и подходящ обектив.

Ето този хартиен калкулатор тип колело, на който като му зададете нужните стойности и го завъртите ще определите обектива.LENSCALC

2.Избор на IP или CCD камера

В това отношение ако не държите на качеството на картината и искате една или две камери било то за магазинчето ви,за офиса, детската или др. спокойно може да ползвате IP камери ,които без да е необходимо да монтирате допълнителни платки окабеляване, компютри може да я включите в мрежата и да имате наблюдение на всякъде по света(стига да имат достъп до интернет).

Това става с помощта на IP камера подобна на тази:

EDIMAX IC-1500

мрежова камера

IP камера

Ако обаче се налага да монтирате 4,6,8,16 или повече камери на едно място с локален запис и с по-големи възможности за качество на образа то тогава се спираме на възможните конфигурации по долу.

3. Избора на DVR (дигитално записващо устройство) или DVR платка с компютър :

кепчър платка

ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ С DVR ПЛАТКА

ВИДЕОРЕКОРДЕР

ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ С ВИДЕОРЕКОРДЕР

В повечето от случаите съм забелязал,че голяма част от клиентите прибягват към избора на наблюдение с компютър поради желанието им да го използват съвместно с други програми,което обаче е малко погрешен вариант най-вече с това че той става по уязвим и възможността нещо да се прецака е по-голяма. Докато при DVR устройството (Видеорекордер) нещата са по-добре оптимизиране и възможността нещо да се обърка е сведена до минимум.Също така  не е маловажен и фактора  консумацията на ток.Тя също не е за пренебрегване,като се има впредвид, че в повечето от случаите остават захранени за постоянно за един дълъг период от време.

КАМЕРИ ЗА ВЪНШЕН МОНТАЖ,ВЪТРЕШЕН МОНТАЖ

КАМЕРИ ЗА ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ

При един от тези два варианта (с платка или видеорекордер) имаме възможността да изберем CCD камери или (аналогови камери), която има много по-големи ресурси от обикновените  евтини IP камери тези с CMOS матрица.Като в зависимо от мястото на монтажа се разделят на външни (IR камери) с подсветка (светодиодно осветление), вътрешни-куполни, ден-нощ CCD камери или скрити камери.

4.Избора на захраване.

 

ЗАХРАНВАЩО ТАБЛО

Един от основните компоненти ,които гарантират  стабилната работа за една система е доброто захранване. Възможността за разделно захранване на отделните компоненти е предимство както при съботаж така и при повреда или късо съединение на цялата видео система.Тук е мястото където трябва да се обърне по-голямо внимание върху определяне на максималната консумация на всеки един захранващ кръг.Не рядко са случаите когато се използва едно общо захранване тип адаптер(обикновено от самият видеорекордер или компютър)и се разчита изцяло на него.Използването на системи за защита от пренапрежение или спиране на захранването от мрежата е също важен фактор за нормалният режим на работа на цялата система,затова се препоръчват стабилни UPS-си със защита от късо и пренапрежение.

5.Не на последно място по важност е и структурното окабеляване и конекторите за връзка:

Когато стане въпрос за окабеляване повечето смятат че това е едно от последните неща за които може да се говори. Е да ама не.Не на всеки би му харесвало да се спъва в кабели .На където и да се обърне да му се набиват на очи едни провиснали пайжини, които да не говорят за един надежден монтаж и естетика а за това ”кой го направи това?”.Та относно окабелването всички знаем как стоят нещата сUTP и FTP кабелите и мрежите с тях .При коаксиалните обаче повечето пренебрегват тези дребни подробности, като използване на здрави BNC-та и други конектори,задължителното им пристягане един към друг от където и идват проблемите по късно.Доста често тези хлабави връзки допринасят до оксидации, които се явяват като разделителни кондензатори , които понижават нивото на сигналите с по-ниска честота а понякога и прекъсват .

кабели за видеонаблюдение

Кабели за видеонаблюдение

При избора на коаксиал ако искаме да закараме сигнал на 200-250м вече е необходимо използването на по-добри кабели с по-малко затихване (не на тези стоманените,които не след дълго време им се променят качествата  при стареене и единственото решение е смяна с нови).

За всички в бранша успех!

Относно някаква техническа информация не се колебайте да ни задавате въпроси.

email: alarmabg@abv.bg

Също така може да посетите нашият онлайн магазина тук.

Етикети:, , , , , , , , , , , , ,

17 септември 2010 Няма коментари

Вашият коментар!

Вие трябва да бъдетелогнати за да публикувате коментар.