Начало » Видеонаблюдение, Полезно!!!

Кратко ръководство при закупуване на DVR

ВИДЕОРЕКОРДЕР

Видеорекордер(DVR) за видеонаблюдение

Цифровият видео рекордер или накратко DVR (Digital Video Recorder) е устройство, което се използва за запис на изображения и видео за гледане по-късно. Функционалността на тези устройства е много подобна на тази на старите видеокасетофони (VCR), но за разлика от тях, DVR записва данните цифрово на твърд диск или карта с памет. Много DVR-и идват със специален софтуер, който ви позволява да гледате видео картината от разстояние, през стандартна интернет връзка. Друг вариант на DVR са DVR платките, които не представляват отделно устройство а само платка, която се монтира на дънната платка на компютър така му дава функционалността на DVR. Така или иначе, в тази статия става дума основно за самостоятелните DVR устройства, макар че повечето неща могат да се отнесат и са платките.Повече за тях може да научите в статията ни, обсъждаща дали да изберем   dvr-или-компютър-с-платка .

Поради множеството си функции, като по-добро качество на изображението, много повече пространство за запис, за и голямата функционалност, DVR устройствата отдавна замениха VCR устройствата в много голяма степен.

Предимства при използването на DVR пред VCR

Повече памет: DVR записва цифрово данните върху твърд диск или карта памет и така не се нуждаете от видеокасети. по- късно можете да запишете данните на DVD-та и така да освободите още място на DVR.

Възможност за детекция на движение: DVR са оборудвани с функция за разпознаване на движение, която позволява да започне  запис след засечено  движение в избрана от вас област. Това може да бъде много полезно за спестяване на пространство в паметта на устройството, тъй като ще се  записва само когато има движение областта на видимост.

Планирани записи. DVR поддържа Електронно Ръководство за Програмиране (EPG), което помага на потребителите да планират записите както им е удобно. Тази функция може да помогне на потребителите при записването на кадри в определен момент според техните изисквания.

По-добро качество на изображението: DVR използва  технология за компресиране на картината, която осигурява максимално качество на изображението, и повече пространство за запис. Можете също така да преглеждате части от картината в близък план(zoom, за да получите подробна информация за кадрите.Основните видове компресия, използвани в повечето DVR са:

  • MJPEG (стара и не особено качествена компресия)
  • MPEG4 (по-добра, но има нужда от софтуер за обработката)
  • H.264 (най-добрата компресия, прави хардуерна обработка и предоставя възможно най-добра картина)

Неща, на които трябва да обърнете внимание, когато купувате DVR

DVR устройствата се предлагат в различни марки и модели, но изборът на DVR силно зависи от вашите изисквания и  приложението, за което ви трябва системата. Ето основните неща, които трябва да обмислите, за закупите подходящото DVR:

Определете вашите нужди и цели:
Преди да  си купите DVR, трябва да определите вашите нужди и цели. Цифровите записващи устройства, използвани  само за забавление  имат различни характеристики от тези, използвани за наблюдение, така че преценете защо си купувате устройството преди да инвестирате.

Броят на каналите:
Всеки един DVR за охранителни цели се предлага в различни варианти за брой на каналите.Всеки канал дава възможност за свързване на една охранителна камера. DVR  за дома или малкия бизнес обикновено предлагат 4, 8, 9, 16, 32 канала или повече.Преценете колко камери ще имате намерение да включите към вашия DVR, като не забравяйте, че дори и да имате първоначално по-малък брой камери, закупуването на DVR с повече канали ще ви спести купуването на нов такъв, когато решите да увеличите броя на камерите.

Кадри в секунда (FPS):
Кадрите в секунда или FPS е колко кадъра  ще записва вашият DVR за една секунда време.  Можете да видите спецификации между  7.5 FPS до 480 кадъра в секунда или дори повече. Осъзнайте, че FPS трябва да бъде разделена на броя на използваните  канали на вашия DVR! Ако например разполагате с 4- канален DVR , поддържащ 120 кадъра в секунда и включите към него 2 камери,всяка от тях ще записва с честота 60 FPS . Това е добър показател. Добавете още 2 камери-ще станат общо 4 и  кадрите в секунда падат до 30 fps на камера. Но и това все-още не е зле – повечето стандартни видео камери обикновенно записват с 30 fps., Но ако направите грешката да купите 4 канален DVR с характеристики за 30 FPS ,бъдете наясно че ще ползвате само по 7.5 FPS на камера-това вече не е добре. Кадрите няма да бъдат гладки и ясни, може да липсват важни кадри и картината да не позволява дори да се разпознае дадено лице. Така, че гледайте вашият DVR  да поддържа поне 25, fps  НА КАМЕРА за да получите ясна и качествена картина.

Определете времето за запис и пространството, което ще ви е нужно: Капацитетът на вградените хард дискове на  повечето DVR варира между 120 GB и 8 TB.Продължителността на записа освен това зависи и от кадрите в секунда, с които ще записвате, както и дали записването ще е денонощно или само в определени часове или при детекция на движение и разбира се броя на камерите.Но какво означава това? Ако например разполагате с DVR със 360 GB твърд диск и една включена камера, записваща със стандартните 30 кадъра в секунда, свободното пространство ще ви стигне за около 444 часа запис или около 18 дни, след което рекордерът автоматично ще започне да записва върху най-стария запис . Това прави около 3.7 часа на всеки гигабайт свободно пространство  на твърдия диск, при 30 fps.Ако камерите са 2, времето за запис пада на 222 часа.Не се тревожете за сметките- можете да използвате ТОЗИ КАЛКУЛАТОР, за да изчислите точно колко голям твърд диск ви е нужен във вашия случай.

Преценете бюджета си:
DVRs идват в различни  ценови диапазони.Цената на DVR зависи от капацитета за запис, който предлага. Ако имате ограничен бюджет и DVR ви трябва просто за да записвате любимите си телевизионни предавания , изберете базов модел с капацитет за запис между 40 и 80 часа, но ако искате система, която позволява денонощно  видеонаблюдение и въпросът за цената не е проблем, най-добра работа ще ви свърши рекордер с голям капацитет на памет, разполагащ с пространство за поне 200 часа запис.

Функциите на картината( display options):
Различните видове DVR  предлагат различни опции за показване.  Различните варианти могат да бъдат: последователно показване на кадри от различните камери,превъртане назад или стопиране на пауза, докато гледате на живо, увеличение, картина в картината, както и много други.Някои от тях биха ви били полезни основно, когато използвате DVR за гледане на телевизионни предавания на живо или на запис, като функциите за паузиране или превъртане назад и напред, но имат своето приложение и в охранителната област.

CD/DVD-RW устройство:
Някои цифрови видео записващи устройства имат вградено CD/DVD-RW устройство. DVRs със CD/DVD-RW устройство  ще ви помогне по-лесно да записвате данните си на DVD или CD диск,макар че има различни други варианти за това, дори  вашето устройство да не разполага с вграден CD/DVD-RW .

Дистанционно устройство и превъртащ диск(Jog Shuttle):
В зависимост от вашите изисквания, можете да решите дали искате DVR с дистанционно устройство за управление и така нареченият Jog Shuttle, който в най-общи линии представлява дистанционно с  диск, плъзгач или скролер, чрез въртенето на който назад и напред по-прецизно и удобно превъртате назад и напред записаната картина.

Функция защита с парола:
Въз основа на вашите изисквания, може да решите дали желаете защита с парола или не. Ако искате да предотвратите  неоторизиран достъп до вашият DVR, тогава трябва да изберете такъв модел, който предлага функция за защита с парола.
Поддръжка и гаранция
Уверете се, че в магазина се предлага техническа поддръжка на клиенти: Това е много важно тъй като ще ви помогне в решаването на евентуални бъдещи проблеми или въпроси по поддръжката.

Етикети:, , , , , , , ,

23 януари 2011 Няма коментари

Вашият коментар!

Вие трябва да бъдетелогнати за да публикувате коментар.