Начало » Видеонаблюдение, Полезно!!!

Как работят охранителните видео камери?

Инсталирането на охранителна камера за видеонаблюдение може да бъде отличен начин да повишите сигурността на дома или бизнеса си и да си осигурите така нужното спокойствие. Има толкова много различни възможности за избор обаче,че за човек, незапознат с материята е малко трудно да реши кое оборудване е подходящо за неговите нужди. Тази статия ви дава възможност да получите основни познания за това кой термин какво значи преди да започнете процесът на подбор на видео охранителната си техника. В стремежа си да улесним този процес максимално, ще се постараем да отговорим на основния въпрос, а именно: Как работят охранителните камери? Ще се спрем на четири основни момента: основа на технологията, аналогови срещу цифрови камери, цветни срещу черно/бели камери, и разделителна способност.
Основа на технологията
Основният компонент зад всички камери за наблюдение (или накратко CCTV) е CCD матрица (Charged Coupled Device)-сензор. Този сензор преобразува светлината, която преминава през обектива на камерата в електрически сигнал. Този електрически сигнал, след това се обработва допълнително и се превръща във изходящ видео сигнал. Този видео сигнал след това може да бъде записан или директно излъчен на монитор. Начинът, по който видео сигнала бива създаден и изпратен е различен, в зависимост от това дали камерата е аналогова или цифрова.
Аналогови vs. Цифрови
Цифровите видео камери за наблюдение са по-новата технология на пазара. Преди разработването на цифровите устройства, всички камери за наблюдение бяха строго аналогови. Като цяло, цифровите камери  предлагат по-добро качество на изображението, в сравнение с по-старите аналогови версии. Цифровите камери  генерират видео сигнал чрез процес, наречен Digital Signal Processing (Цифрова обработка на сигнала), или DSP, чрез използване на малки компютърни микрочипове. Аналоговият електрически сигнал се предава чрез DSP чип,който преобразува аналоговия към цифров сигнал, като се променя напрежението, основано на електрически сигнали в двоично базирани цифрови данни (нули и единици). Аналоговите камери използват интегрални схеми за обработка на видео сигнала, но той продължава да носи електрически сигнал, основан на напрежение. Цифровият сигнал има някои големи преимущества. Картината е с по-високо качество,но по-важното е, че има много повече опции за съхранение и възпроизвеждане на видео сигнала, тъй като записаното видео е във вид на цифрови данни.
Цветни vs. Черно-бели
Различните модели камери за видео наблюдение  предлагат или черно-бяло или цветно изображение. Като цяло, е много по-лесно да се разпознае наблюдаваният обект когато го виждате в реални цветове, така че от тази гледна точка като цветните камери са по-предпочитания  избор. От друга страна, цветните камери не работят добре за нощно наблюдение. Затова за работа в райони с ниска осветеност се избират обикновенно черно-бели камери. Инфрачервените камери, които са предназначени за нощно използване, често идват с възможност за автоматично превключване между цветен и черно-бял режим въз основа на количеството на светлината.
Разделителна способност (резолюция)
Това е термин, който се използва за обозначаване колко подробна е картината, която видео камерата може да възпроизведе или мониторът може да пресъздаде. Резолюцията обикновено се измерва в хоризонталните линии на монитора. Стандартната резолюция е обикновено около 350-400 линии. Задоволителна разделителна способност ще бъде около 500. При закупуване на оборудване за наблюдение е важно да се гарантира, че всички съоръжения поддържат най-високата резолюция, която ви е нужна. Ако камерата може да постигне 500 линии резолюция, но монитора поддържа само 400,то няма може да се възползвате от предимствата на вашата камера с висока разделителна способност.
След като обсъдихме тези основни термини и положения, би трябвало да имате общи познания за част от езика, използван за описание на оборудването за наблюдение.Разбира се, има още изключително много и по-сложна материя по темата, но разбирането на основите на технологиите за наблюдение ще ви помогнат да вземете по-добри решения за бъдещите си покупки на охранителна техника.Успех.

Етикети:, , , , , , , , , ,

24 февруари 2011 Няма коментари

Вашият коментар!

Вие трябва да бъдетелогнати за да публикувате коментар.