Начало » Видеонаблюдение

Избор на камера за видеонаблюдение

ИЗБОР НА КАМЕРА ЗА ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕВ момента пазарът на камери за видеонаблюдение е максимално залят и така голяма част от камерите предлагат много и различни възможности за цената си, но ни е трудно да изберем точният модел за нашият магазин офис или др. Тук  по-долу ще наблегнем на критериите на които трябва да отговаря една камера.

  1. Първото и едно от най-важните условия са камерата да има добра матрица (обикновено Sony 1/3 или 1/4). Колкото е по-голяма матрицата толкова и количеството информация е по-голяма за това вече по-рядко се използват матрици 1/4, но все пак всичко е в зависимост от цената.
  2. Второ да имат голям брой тв линии както следва:420, 480, 520, 580, 600  и т.н.. Тук нещата са значителни когато стане въпрос за система от DVR, монитор и CCD камери. Ако се налага локално наблюдение с квадратор и за  монитор се използва телевизор то оптималното ниво на кадрите би могло да е най-много 480 тв линии понеже от там на горе разликата от броя на кадрите ще е неефективна .
  3. Трето да имат висока свето-чувствителност обикновено под 0.5 лукса се счита за добра, което я прави много фото-чувствителна за през нощта когато количеството светлина е значително по-малко.
  4. Да има малко ниво на шума.Шумът е параметър който се влияе от количеството светлина и контрастът на отделните предмети на картината или дълбочина на рязкост.
  5. Да има автоматична бленда. Шлюзът за контрол на количеството възприета светлина за единица време  е фактор за качествена и стабилна фокусировка в едно и също време от кадъра на видеото и е в зависима от бързината и обхвата на блендата (f1/2-f22).
  6. Да има AGC, АРУ. В моменти на промяна интезитетът на светлината се променя и нивото на сигнала ако една камера не притежава AGC контрол то тя ще бъде заслепена от периферната светлина и няма да има дълбочина на рязкост на картината, както и много голямо ниво на шум.
  7. Да има инфраред подсветка. Това е задължителна опция при монтаж на открито или в помещения със слабо или никакво осветление. Инфраред прожекторите вградени в камерите имат възможност за осветление обикновено до 20-30м при разстояния по големи от тези се налага използването на прожектори с по-голяма мощност монтирани в непосредствена близост до камерата.
  8. Стане ли въпрос за външен монтаж задължително условие е камерата да има висока влаго-издръжливост (обикновено IP66) при която ще бъде максимално защитена от метеорологичните  условия, които не са никак маловажни особено за скъпите камери.
  9. Други допълнителни характеристики-DSP, SSNR 3D шумов филтър, Highlight допълват и дават значителни предимства, но не може да се каже че са от първостепенно значение.

Не рядко сме срещали клиенти които задават следният въпрос : Колко струва една камера? ( равносилно на това да влезете в голям супермаркет и да попитате на щанда за колбаси- колко струва един ”салам’?') Всяка една от изброените по горе характеристики може да вдигне многократно цената на обикновената камера.Понякога погледнато цялостно системата за видеонаблюдение с  видеорекордер не е най-доброто решение ако се изисква една камера за един такъв обект която има за цел да следи общият трафик на хора, коли и др. в определена зона за това се прибягва към адекватно решение за избор на iP камери с конкретни параметри не забравяйте, че голяма част от цената на една надеждна система за наблюдение са качествените окабелявания където при мрежовите камери е значително по малко.

Етикети:, , , , , ,

16 август 2011 Няма коментари

Вашият коментар!

Вие трябва да бъдетелогнати за да публикувате коментар.