Начало » Осветление

Какво да гледаме при закупуване на енергоспестяващи крушки

С постепенното премахване на крушките с нажежаема жичка, и следващото от това заливане на пазара с енергоспестяващи алтернативи понякога не е лесно да се ориентираме в разнообразието.
Традиционно сме свикнали да избираме електрически крушки, гледайки мощността им.Вече писахме статия за това, как да изберем енергоспестяващи крушки.   Основните стандарти, прелагани на пазара са 40, 60, 75 и 100 W (вата) Но времената се променят, отчасти благодарение на новите закони, изискващи производителите постепенно да премахват крушките с нажежаема жичка с по-ефективни варианти, като компактните флуоресцентни крушки-CFL(compact fluorescent light).  В резултат на това мощността, като мярка за измерване на мощността отстъпва място на лумена: единица, която измерва яркостта на светлината.

Производителите вече произвеждат по-ефективни, ниско-ватови крушки, така че при сравняването на различните видове(халогенни лампи, CFL, LED и др.), ще е по-полезно да погледнете количеството произведени лумени (обикновено посочено на опаковката) от колкото ватовете. Така например, 18-ватова компактна флуоресцентна и 12-ватова LED крушка могат да възпрозизведат светлина с толкова лумена, колкото възпроизвежда и една 100 ватова крушка с нажежаема жичка. до лумена равен на 100-ватова крушка с нажежаема жичка.
При пазаруването на крушки, вие често ще видите еквивалентни мощности, посочени върху опаковката. Въпреки това, важно е да отбележим, че LED и CFL “еквивалентите”понякога не съвпадат напъл.но В един от случаите, намерих една LED крушка, на която е обявено, че отговаря на 65-ватова с нажежаема жичка, а произвежда само 575 лумена. В друг случай, LED крушка произведежда 30 лумена, но на опаковката пише, че е заместник на 15-ватова с нажежаема жичка, произвеждаща 110 лумена. LED и CFL еквивалентите наистина използват по-малко ватове на лумен и следователно ще бъдат по-ефективни, но те не могат да доставят същото количество светлина както тези с нажежаема жичка, на които сте свикнали. Така че е най-добре да проверявате светоотделянето, преди да купите.

Като цяло енерго спестяващите осветителни тела и крушки използват 2 / 3 по-малко енергия от традиционните и издържат до 10 пъти по-дълго. Със замяната на пет от своите най-използвани крушки с такива с енергийно ефективно осветление, може да спести повече над 100 лв. всяка година от разходите си за енергия.Подробни сметки вече направихме в предишна статия, където ви обяснихме точно защо да изберете енерго спестяващите лампи.

Не може и да не обърнем внимание и на ширещите се слухове, че CFL крушките вредят на здравето и могат да причинят ракови заболявания.Не.Специалистите казват да сме спокойни.Компактните флуоресцентни крушки наисина съдържат живак, който може да доведе до неврологични увреждания, но само при поглъщане и пряк продължителен досег с него.Но вие нямате намерение да ги консумирате за закуска (поне се надяваме)! Докато крушка е непокътната, не сте изложени на живак, така че няма опасност. Разбира се, трябва да бъдете много внимателни, ако все-пак счупите CFL крушка в стаята си,не докосвайте никоя част от нея с голи ръце (точно както са ви учили за живачните термометри) И когато сменяте стара CFL крушка , не забравяйте да го рециклирате в съответствие с регламентите на безопасните за това места.

Етикети:, ,

2 март 2011 Няма коментари

Вашият коментар!

Вие трябва да бъдетелогнати за да публикувате коментар.