Начало » HI-tech, Видеонаблюдение

Видеонаблюдението през 2011

Възход на IP видео стандартите и високотехнологичните бизнес модели.

Video surveillance as a service

Глобалната рецесия от последните две години се отрази особено тежко на индустрията за видеонаблюдение и твърде малко фирми рискуваха да инвестират в нови системи а още по-малко – да усъвършенстват съществуващите такива. Високотехнологичната ниша, свързана с  IP видеонаблюдението, където по принцип се предоставя по-комплексно обслужване в сравнение с традиционните CCTV камери,беше засегната по-тежко от икономическата криза. Въпреки това имаше и немалък напредък, що се отнася до разработката на нови бизнес модели и стандарти, свързани с IP наблюдението.
Прогнозите са, че 2011 г. ще бъде годината,в която индустрията ще излезе от рецесията и ще отбележи значителен прогрес в развитието на технологичните новости, разработени през 2009 и 2010.

Прогнозите през 2008 г. преди кризата бяха за още по-разширяващо се използване на интелигентното, компютъризирано видеонаблюдение  а анализаторите предвиждат подобен акцент върху цифровите, интернет и други форми на компютърното видеонаблюдение  и през 2011 година. Въпреки това, тази година вниманието ще бъде насочено повече върху търговската страна на видеонаблюдението, отколкото на технологичната, което е отлична новина за бизнеса в световен мащаб.

Променящите се бизнес модели

VSaaS <Video Surveillance as a Service>
Видеонаблюдение като услуга, или VSaaS, беше сред най-горещите технологии в света на IT технологиите през 2010 година. В замяна на ниска месечна такса на крайния потребител се инсталира система за видеонаблюдение и от там нататък съхранението на данните, софтуера, видео анализите, поддръжката на хардуера и другите системни елементи са грижа на доставчика на цялата услуга. Подобно на други “softwareas a service” доставчици от други сфери, и тук може да се очакват известни затруднения, свързани с ниски скорости при получаване на видеоматериалите, както и ниска възвращаемост за  поребителите, поради първоначално високите месечни такси, особено сравнено със стандартните CCTV технологии.Така че, VSaaS технологията най-вероятно ще трябва да претърпи някои съществени промени в настоящият си  бизнес модел, за да се наложи през 2011 година.

VMS <Video Management Software>
Индустрията за софтуерна обработка и управление на видео претърпя някои експлозивни промени през 2010, по-специално с решението на един от лидерите в отворените платформи за IP видеонаблюдение Milestone да пусне безплатна версия на софтуера си Milestone XProtect Go – лесна за употреба програма за видео управление . Milestone,които са и един от водещите световни доставчици на VMS, успяха да променят играта на целия отрасъл, дълго доминиран от съмнителни и анонимни потребителски интерфейси с висока цена.

– Video Analytics
Видео Анализ – Може би най-надценената технология от няколко години насам.Потенциалът на доставчиците на тази услуга като че ли не се оправда през последните години. Този пазар е все-още в начален стадий през 2008 г., с един куп обещания, но малко осезаеми резултати. С идването на рецесията, средствата, които се очакваше да се инвестират за подобряване на аналитичните технологии просто не се появиха. Въпреки това нови и перспективни компании, като Vitamin D предизвикаха фурор след пускането на нов видео софтуер за анализ на достъпни цени и лесен за потребителите интерфейс. През 2011 г. ще видим напредък и в тази ниша на Видео охранителната индустрия и само времето ще покаже дали инвеститорите ще  предоставят средства за технологични подобрения и дали старите играчи ще успеят да се аклиматизират навреме и да развият новите технологии или на пазара ще излязат нови играчи, които да запълнят  празнината.

Подобрени стандарти за  IP видеонаблюдение

Стандартите са от жизненоважно значение за развитието на всяка индустрия, тъй като те реално дават на производителите шаблони за производство, намаляване на разходите и подобряване на задоволството на потребителите. През 2010 видяхме разширяване на използването на стандарта ONVIF и  през 2011 г. може да се очаква широкото  му прилагане в цялата индустрия за видео наблюдение. Това ще позволи на компаниите  да се посъвземат като съчетаят множество IP видео-охранителни продукти от различни производители за производството на нови и по-мощни технологии.
Така компаниите ще предоставят цялата система за сигурност в комплект с анализ, управление и дори VSaaS, както и други видове софтуер.

Заключение

Като цяло 2011 г. ще бъде много силна година за развитието на IP камерите и свързаните с тях индустрии. Технологичния потенциал на аналоговите камери стигна максимума си преди много време, и докато те са по-евтини и могат да задоволят базовите нужди, след като видео-охранителните компании започнаха да стъпват на краката си,  те започват да търсят и внедряват все по-интересни и вълнуващи функции в системите си за видеонаблюдение.

по материали от статията на Bob Whitehead, публикувана на сайта Video-Surveillance-Guide.com

Етикети:,

22 февруари 2011 Няма коментари

Вашият коментар!

Вие трябва да бъдетелогнати за да публикувате коментар.