Начало » Видеонаблюдение

Важни стъпки при изграждане на градско видеонаблюдение

система за видеонаблюдение в градовеИзграждането на подходяща система за контрол и видеонаблюдение на възлови места в един град, село или друга населена зона не трябва да бъде пренебрегвано от към монтаж и изработка за това нека да разгледаме  едни от  най-важните стъпки при изграждането.

 • Контрол на всички възлови точки, като входни маршрути и важни административни сгради и такива с висока посещаемост като училища, детски градини, автогари, ЖП гари, пазари, паркинги и др. Това се изисква за правилната архитектура на проекта.
 • Използването на камери с PTZ контрол ще намали и многократно масовите камери които са с определен или варифокален обектив и не позволяват ясен образ на картината в зоната преди и след техният обхват  (тоест за да се разпознае едно лице в периметър от 100м и радиус от 360′  разположението на зоните за видимост на камерите със сигурност дори и 20-30 камери на една монтирани  обща точка няма да се гарантира детайлна картина на изображението), а повярвайте това не е никак икономично за това се използват на практика по-скъпи, но много по-ефективни камери с PTZ  контрол  където с помощта на един оператор да може да визуализира на екрана детайлно изображение на  хора и предмети с неясен произход и да се пренебрегнат нежелани инциденти и друг вид контрол за който ще обсъждаме на по късен етап. Да като цяло това не са системи за домашно ползване, но си остават едни от най-сигурните и надеждните решения за градско наблюдение и контрол по който дори и най- мощните мегапикселови камери да се монтират няма да задоволят качеството на наблюдение без точна архитектура на охранителната зона. Също така камерите трябва да са предназначени за нощно наблюдение -режим ден-нощ, IR осветление и добра фоточувствително (lux)
 • Стигаме и до кабелните мрежи там където нещата определено много куцат и това е неуспорим факт за който ще документирам с няколко снимки които са познати на много от вас. Като тук нещата опират до контрола с обратна връзка или казано по точно е необходимо и въвеждането на независима институция по оглед и одобряване на всеки един етап от нейният  монтаж. За окабеляване на трасета от 500м е задължително използването на оптични линии, като се има впредвид цената на оптичните кабели и медиаконвертиорите то за това е много по-изгодно да се плати за една такава многократно по-надеждна система от колкото през 2-3 години да се дават средства за остарели кабели и труд по  монтаж и демонтаж на мрежовите системи. Като цяло вече и напълно подходящо окабеляване изцяло с оптика с помощта на медиаконверторите  тип “Fiber-Hd-SDI” и за последният хит на меагпикселовите аналогови камери HD-SDI  които се славят с висока детайлност на картината при 30 кадъра в сек..
 • Използването на гръмозащити и захранващи блокове с гарантирано качество (една от основните причини за авариите на всички електронни устройства се дължи именно на това) е повече от задължително.
 • Записващите устройства на първо място трябва да гарантират записи поне около 20-30 дни. Как то знаем те са особено важни при настъпил инцидент да ни дадат точна видео информация за дадени събития което от своя страна изисква високо ниво при запис (не рядко се наблюдава високо качество на възпроизвеждане на видеото в реално време а записът е изключително ниско качество). Все пак да не забравяме че тук вече е необходим и софтуер за анализ на видеото като се използват аналитични функции:
 1. Функция  изчезнал предмет
 2. Брояч за движение, с ограничение в определени зони
 3. Алармени събития за определени зони или интервали по време
 4. Маскиране на зони
 5. Разпознаване на човешка фигура (малко софтуери го поддържат)
 • Мониторите не на последно място са неизбежна част от една такава система и те са последни в системата, но не и по качество за целта е повече от необходимо мониторите да поддържат HDMI входове както и самите рекордери.
 • Има и други неизбежно важни аксесоари към камерите като например Джойстик за управление на PTZ камерите 
 • Може би голяма част от това дали цялата система ще е ефективна зависи не само от техническата част но и от оператора на който е възложена не леката задача да наблюдава във всеки един момент и да работи избирателно върху дадени точки за наблюдение както и да борави бързо и професионално със техниката в центъра за наблюдение

Етикети:, , ,

24 ноември 2012 Един коментар

Един коментар »

 • Бизнес идеи said:

  За мен най-голямата полза от градското видеонаблюдение е редуцирането престъпността, или поне помощта в борбата с престъпността.

Вашият коментар!

Вие трябва да бъдетелогнати за да публикувате коментар.