Начало » Видеонаблюдение

Аналитични функции във видеонаблюдението

Голяма част от идеята на видеонаблюдението e да покрива периметър на видимост с висока разделителна способност за разпознаване на детайли по видимостта на обекти, хора и предмети, но само това не стига. За това една от последните развития във разработката на гъвкавии практични системи за наблюдение е да се локализират дадени събития с които се подобрява значително сигурността и работоспособността на наблюдаваните обекти. С това възникват и различни по критерии аналитични функции:

  • С цел запазване на на конкретни предмети на местата си  се въвежда функция изчезнал предмет. Изключително приложима функция за автомобилни паркинги, където при напускане на дадена зона на автомобил може да се задейства аларма. При охрана на скъпо-струващ предмет в музей или магазин и др.
  • Функция добавен предмет аналогично на другата за изчезнал предмет. Тук има значително приложение освен за паркиране на автомобили и за забравени чанти с неясен произход по автогари, аерогари, жп гари и други места с голям човеко-поток (уязвими места за превантивни мерки от нежелани атаки). Също така при навлизане на автомобил или човек в забранена зона и т. н.
  • Като едно от най-приложимото нещо в големите вериги магазини е използването брояч на посетители, там където всяка уважаваща себе си фирма иска следи графика на своите посетители (клиенти) и респективно да анализира чрез статистика по ден, месец и година с направен оборот и посещения.
  • Разпознаване на автомобилни номера (LPR). С не малко по важност е това да се проследяват автомобилите и да се записват всички регистрационни номера, както и да се следи скоростта с което да се ограничат броя на проишествията в силно населени места или там където  е наложително. Всички знаем че голяма част от пътните инциденти са на база несъобразена скорост. Тук е задължително използването на високоскоростни мегапикселови камери с подходящият софтуер за тях.
  • Разпознаване на лица (Face detection). Една от най- интересните системи за които има много голяма преспектива в  бъдеще време за силно населени места и места с голям поток от хора. Тук някои софтуерите предлагат залавяне на лица от хора и сравняването им с предварително зададени база от данни при което софтуера се адаптира спрямо обстановката (като ниво на светлина и ъгъл на виждане) или фактори, като очила, прическа, шапка, състареност, грим и други. След което при откриване на дадена фигура се задейства вид известяване(аларма, sms, email…) или система за контрол на достъпа и задава ограничение към дадени входове или изходи.

Друг важен  приоритет на всички функции е че може да търсите само по зададени събития без да е необходимо да губите много от времето си за дадена ситуация. За целта камерите които ще заснемат всички тези неща имат изискването да са с подходяща разделителна способност и т.н.

Етикети:, , ,

2 август 2015 Няма коментари

Коментарите са затворени.